Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* mieso mielone z indyka - 500g,
* jajo - 1 sztuka,
* ser zólty - ok 150g,
* kasza manna - 2 lyzki,
* pomidory z puszki lub kartonika, obrane i rozdrobnione - 2x400g,
* cebula - 1 duza,
* seler naciowy - 1 lodyga,
* czosnek - 2 zabki,
* koncentrat pomidorowy - 1-2 lyzki,
* sok z cytryny,
* sól, pieprz,
* papryka czerwona slodka,
* tymianek susz.- niepelna lyzeczka,
* oregano susz.- niepelna lyzeczka,
* ocet balsamiczny - 2 kapki,
* sos sojowy - 1 lyzeczka,
* kolendra mielona - 1/3 lyzeczki,
* olej - 3 lyzki,
* cukier - niepelna lyzeczka.

PRZYGOTOWANIE:

Mieso w razie koniecznosci rozmrozic i wlozyc do miski. Ser zólty drobno starkowac. Do miesa dodac sól i pieprz, jajo, 3 lyzki starkowanego zóltego sera i 2 lyzki kaszy, wymieszac. Uformowac male kulki. Cebule, czosnek i selera obrac, umyc,osuszyc i drobno pokroic. Na patelni rozgrzac 3 lyzki oleju i wrzucic pokrojone: cebule, seler i zabek czosnku, posypac cukrem, wymieszac i smazyc do zeszklenia cebuli. Dodac pomidory, 1,5 szklanki wody, sos sojowy, sól, papryke slodka, koncentrat, ocet balsamiczny, zagotowac. Ostroznie wrzucic kulki miesa tak, aby nie stykaly sie ze soba. Gotowac przez 25 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdyby sos byl zbyt gesty dodac 0,5 szklanki wody. Dodac posiekany zabek czosnku, sok z cytryny, kolendre, tymianek, oregano,sól i starty zólty ser. Energicznie wymieszac do rozpuszczenia sera i ostatecznie doprawic do smaku. Z podanych proporcji wyszlo mi 21 pulpecików wielkosci duzego orzecha wloskiego. Podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    bardzo smacznie wyglądają:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super propozycja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !