Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* Brokul - 600g,
* porcja rosolowa np. 4 skrzydla,
* groszek zielony mrozony - 2 szklanki,
* ser feta - 250g,
* czosnek - 3 duze zabki,
* makaron - male kolanka - ok 300g,
* vegeta - 2 lyzki,
* sól,pieprz,


PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotowac al dente w/g wskazówek na opakowaniu. Ser feta pokroic w kosteczke.Czosnek przecisnac przez praske. Brokula obrac, umyc i podzielic na male czastki. Lodyge obrac i pokroic w kosteczke. Porcje rosolowe umyc, wrzucic do duzego garnka razem z pokrojona lodyga, dwoma lyzkami vegety i dodac 1,5 litra zimnej wody. Zagotowac i zebrac szum. Gotowac na malym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, dodac brokula, gotowac przez 10 minut bez przykrycia. Dodac przeplukany groszek, gotowac okolo 5-7 minut, dodac zmiazdzony czosnek, zagotowac. Zdjac z ognia, dodac ser feta, wymieszac i wszystko zmiksowac dokladnie przy pomocy blendera. Przelac przez sito do drugiego garnka w celu odrzucenia lupinek po groszku. Podawac na cieplo z makaronem. Jezeli lubimy bardziej gesta zupe, mozemy zredukowac ilosc wody do 1,25l.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !