Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa warzywna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka
cebula
ziemniaki 4

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa warzywna

SKŁADNIKI:

* skrzydelka z kurczaka - 4 sztuki,
* cebula - 1 duza,
* ziemniaki - 4 duze sztuki,
* marchewka - 4 wieksze sztuki,
* pietruszka, korzen - 2 duze sztuki,
* seler korzen - kawalek, ok 200g,
* seler naciowy - 2 wieksze lodygi,
* groszek mrozony - 1 szklanka,
* por - 1 sztuka,
* czosnek - 2 zabki,
* vegeta, sól, czosnek,
* lisc laurowy - 2 sztuki.
*

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrac, umyc i kokroic w kosteczke, zalac zimna woda aby nie sciemnialy. Warzywa obrac, umyc i pokroic.Cebule, seler korzeniowy i czosnek kroimy w kosteczke. Marchew i pietruszke kroimy w pólpaski, seler naciowy w paski, pora w prazki. Groszek pluczemy pod strumieniem zimnej wody. Skrzydelka dokladnie umyc. Do duzego garnka wlac 1,7l zimnej wody, dodac skrzydelka, sól i vegete. Zagotowac i w razie potrzeby zebrac szumowiny. Gotowac 10 minut pod przykryciem, na malym ogniu. Dodac marchew i selera, gotowac 10 minut, po czym wrzucic odsaczone z wody ziemniaki, pietruszke i liscie laurowe. Gotowac na malym ogniu przez 10 minut, po czym dodac seler naciowy, groszek i pora, gotowac okolo 10 minut, do miekkosci wszystkich warzyw. Tuz przed zakonczeniem gotowania dodac czosnek i ostatecznie doprawic do smaku vegeta. Podawac na goraco.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 17.05.2011 13:34
lubię takie zupki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak