Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* piwo - 500ml,
* filet z gési - podwójny,
* imbir w proszku - 2 lyzeczki,
* míód plynny - 2 lyzki,
* cynamon - 1/3 lyzeczki,
* majeranek - 1 lyzka,
* bazylia lub oregano - 1 lyzeczka,
* vegeta - 1 lyzeczka,
* sos sojowy ciemny - 1 lyzeczka,
* maggie - 1 lyzka,
* oliwa - 2 lyzki,
* folia do pieczenia,
* recznik papierowy

PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy, przekrajamy wzdluz na pól i nakrawamy skórke nozem. Do naczynia wlewamy piwo, dodajemy: imbir, majeranek, cynamon i miód, mieszamy. Wkladamy piersi, aby byly zanurzone w piwie. Pozostawiamy w chlodnym miejscu na noc. Nastepnego dnia wyciagamy piersi, odsaczamy z nadmiaru plynu i ukladamy na reczniku papierowym. Piwa, w ktorym moczylismy mieso, nie wylewamy! Z maggie, sosu sojowego, ogerano, oliwy i vegety robimy marynate, która nacieramy piersi - mozna to zrobic za pomoca lyzeczki. Niewielkie naczynie do zapiekania wyscielamy folia do pieczenia i kladziemy na nia piersi, skóra
do dolu. Poniewaz mieso bedzie sie pieklo zanurzone w piwie, dobrze jest uzyc takiej formy, w której filet bedzie jak najbardziej zanurzony, a przy koncowym etapie, bedzie mozna zrumienic wynurzona ponad powierzchnie plynu skórke. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, po czym podlewamy kilkoma lyzkami piwa i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ( mozna z termoobiegiem) przez 10 minut i znowu zalewamy kilkoma lyzkami piwa. Po 10 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i dodajemy pozostale piwo, w którym moczylismy ges. Calosc przykrywamy folia do pieczenia, a najlepiej jest piec ges w brytfannie z przykrywa. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zwiekszamy temperature pieczenia do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, kilkakrotnie polewajac mieso sosem wlasnym.W miedzyczasie mozna usunac powstale szumowiny. Na 10-15 minut przed zakonczeniem pieczenia, przewracamy piersi skóra do góry, aby zbrazowiala. Jezeli lubimy slodka skórke, mozna ja spedzlowac miodem, a najlepiej miodem rozpuszczonym w niewielkiej ilosci cieplej wody i potem zapiec. Plyn, w którym pieklo sie mieso wylac. Mieso jest smaczne zarówno na cieplo do obiadu, jak i na zimno, jako obklad na pieczywo. Smak goryczki piwa jest delikatnie wyczuwalny.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    smakowicie to wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Super danie, tylko szkoda że tak trudno kupic geś :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pycha,bardzo lubię gęś.
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Koniecznie muszę spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Koniecznie muszę spróbować :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !