Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* podwójna piers kurczaka - 1 duza sztuka,
* maka kukurydziana lub pszenna - 2 czubate lyzki,
* makaron wstazki Tagliatelle - 200g, u mnie 6 gniazd,
* pomidory bez skórki, rozdrobnione - 400g, uzylam Pomidory z chilli Podravki 390g,
* ser mascarpone - 125g (pól opakowania),
* cebula biala - 1 sztuka,
* cebula czerwona - 1 sztuka,
* pieczarki swieze - 300g,
* marchewka - 1 duza,
* groszek zielony mrozony - 2/3 szklanki (mozna wiecej),
* czosnek - 2 zabki,
* sok z cytryny - 2-3 lyzki, lub kilka kapek octu balsamicznego,
* olej,
* przyprawa do kurczaka, papryka czerwona slodka,
* cukier, sól, pieprz, sos sojowy, maggie,
* vegeta, oregano.
*

PRZYGOTOWANIE:

Prostokatne, zaroodporne naczynie wyscielamy folia do zapiekania. Piersi obrac z tluszczu i blonek, umyc i osuszyc. Pokroic w paski, przyprawic przyprawa do drobiu - ja jeszcze dodaje do tego inne przyprawy, aby wzbogacic smak tj: papryka slodka, sól i pieprz. Posypac maka i dobrze wymieszac. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie z niewielka iloscia oleju i przelozyc na folie do zapiekania. Warzywa obrac, umyc i osuszyc, pieczarki dokladnie obrac i przetrzec zwilzona, czysta sciereczka w razie potrzeby. Marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach, groszek przeplukac, cebule pokroic w kosteczke, pieczarki w zaleznosci od wielkosci - w plasterki lub pólplasterki. Pomidory przelac z kartonika do miseczki, dodac mascarpone, sok z cytryny, przecisniety przez praske czosnek i lyzke curku (dalam brazowy), po czym dokladnie wymieszac, aby nie bylo grudek serka. Na patelni rozgrzac olej i usmazyc piersi na rumiano, z obu stron, przelozyc do naczynia z makaronem. Na olej, na którym smazylo sie mieso wrzucamy cebule z marchewka, podsmazamy przez minute i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy sola, pieprzem, cukrem, papryka slodka, sosem sojowym i smazymy mieszajac od czasu do czasu. Po kilku minutach dodajemy groszek i smazymy przez chwilke, do zeszklenia cebuli i zmiekniecia pieczarek. Odlewamy nadmiar wody i tluszczu. Ostatecznie doprawiamy do smaku - najlepiej pikantnie. Warzywa laczymy z makaronem i piersiami, dokladnie mieszamy i calosc posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach, przez 20 minut pod przykryciem z folii, przez kolejne 10 minut, bez. Podajemy na goraco.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwi

    Muszę je zjeść.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !