Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki serowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sera poltlustego 1/2 kg
mąki 1/ 2kg
cukru 1/2szkl
żółtko jajek 4
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
octu 1lyzeczki
kwaśnej śmietany 1/4 l
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: oponki serowe

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,smietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę.(ja robię kieliszkiem)
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor(ja do jeszcze zimnego oleju dodaję mały kieliszek spirytusu)
Po usmażeniu posypac cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 19.06.2011 20:07
ładnie ci wyszły
grazia1 06.04.2011 08:38
wspaniałe:)
oliwkowa
oliwkowa 04.04.2011 22:50
Pycha
Krystyna32 03.03.2011 17:30
ale pyszne !
krzyniu1984 03.03.2011 07:59
piękne!
alaaa 28.02.2011 19:10
dawno nie robiłam,,
Danuta8 26.02.2011 19:41
bardzo dobre,robiłam dzisiaj

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak