Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia na słodko-kwaśno

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 szt
woda 2 szkl
cukier 2 szkl
cynamon kawałki
kilka gożdzików
ocet 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia na słodko-kwaśno

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry i kroimy w niewielkie kawałki.
Kawałki dyni wkładamy do miski i zalewamy octem, aby były całe przykryte i odstawiamy na 24 h.
Później odsączamy na sitku.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki i cynamon i zagotowujemy - będzie to
nasz syrop do dyni.
Po kilku minutach wkładamy do syropu kawałki dyni i gotujemy 20 minut,
aż dynia zrobi się szklista.
Następnie dynię przekładamy do słoików (goździki wyrzucamy), zalewmy gorącym syropem.
Pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 22.11.2011 20:17
ciekawy przepis
Marzena34 02.05.2011 16:18
zapomniane nieco warzywo ,a szkoda,fajnie że przypomniałaś o nim
annagebalska 31.03.2011 09:08
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak