Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyrosowa szynka Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
przyprawa do gyrosa 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
kostka mięsna 1 sztuka
olej 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gyrosowa szynka Eli

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wymieszać przyprawy do gyrosa i do wieprzowiny,czosnek granulowany,pieprz i natrzeć mięso ze wszystkich stron.Mięso włożyć do pojemnika,przykryć i przechowywać 4 godziny w lodówce.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso wyjąć z lodówki,zeskrobać przyprawy (zostawić do sosu).W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną i jeszcze chwilę smażyć.Podlać mięso wodą,dodać przyprawy z marynowania i dusić do miękkości.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam szynkę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 13.03.2011 23:51
Musi być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak