Sposób przygotowania

12 sztuk

Robot wielofunkcyjny:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę i wsypać ją do miski robota. Dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać włączając sprzęt na chwilę. Dodać wodę, masło i żółtko, włączyć robota i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Powinno połączyć się całkowicie - w razie potrzeby dodać trochę wody, zaczynając od 1 łyżki - i stać się gładkie i elastyczne. Wyjąć, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Wyrabianie ręczne:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać, po czym dodać wodę, stopione masło i żółtko. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć je na blat i wyrabiać przez ok. 8-10 minut. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować 2 blachy, które należy natłuścić albo wyłożyć pergaminem. Nagrzać piekarnik do 230*C.
Wyrośnięte ciasto odgazować naciskając dlonią. Przełożyć na blat, lekko zagnieść przez chwilę i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich zrolować na wałeczek długości ok. 60 cm, po czym uformować precle. Układać na blasze po 6 precelków. Białko delikatnie rozbełtać z łyżką wody i posmarować nim precle. Piec ok. 15 minut. Zdjąć z blachy, lekko przestudzić i zanurzyć najlepiej w cukrze pudrze, choć można tylko oprószyć, ale efekt będzie słaby...

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Poproszę jednego :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pracochłonne ale warte zjedzenia...
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    W nazwie są precle z żurawiną, a w składnikach nie znalazłam żurawiny.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ojej... rzeczywiście. Bardzo Was przepraszam. Żurawiny suszonej ma być 1/2 szklanki. Anemon wielkie dzięki, bo to przecież istotna informacja. Na blogu wpisywałam z pamięci, a tu skopiowałam stamtąd - i niestety tam również muszę wpisać poprawkę. Dopiszę oczywiście do składników.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ach. Przeczytałam dokładnie całość jeszcze raz. Żurawinę z grubsza posiekaną nożem należy dodać przy końcu wyrabiania ciasta. Wyrabiając w robocie należy ciasto już zagniecione wyjąć i po prostu wrobić owoce. Jeszcze raz przepraszam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję bardzo za wyjaśnienie, zainteresował mnie ten przepis i zapisałam go sobie do wypróbowania. Lubię drożdżowe wypieki i lubię żurawinę, a tu jeszcze dodatkowo efektowny kształt.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję bardzo za wyjaśnienie, zainteresował mnie ten przepis i zapisałam go sobie do wypróbowania. Lubię drożdżowe wypieki i lubię żurawinę, a tu jeszcze dodatkowo efektowny kształt.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    O, przepraszam, coś się najpierw zacięło, a następnie komentarz dodało dwa razy. Przepraszam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe,interesujący przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    muszę spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !