Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 6 szt.
białko 6 szt.
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
dżem z czarnej porzeczki 450 g
płatki migdałowe 120 g
mleko 500 ml
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
cukier 3 łyżki
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Krem: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.01.2017 12:47
smaczne ciasto
ppaulina 10.11.2013 12:35
uwielbiam takie ciacha
mariel78 21.10.2013 09:42
muszę wreszcie upiec bo zabieram się za to od dawna
ilka_86 14.07.2013 23:03
spróbujcie, bo jest naprawdę pyszne
agnieszka214 28.05.2013 19:15
jak zawsze pyszne
Klausia 29.04.2013 12:06
uwielbiam takie ciacha :)
malaczarna23 24.04.2013 20:03
wspaniałe ciacho
monisia1977 28.03.2013 05:47
super ciacho
mela25 07.03.2013 17:17
super ciacho
Maniek2 19.12.2011 09:07
pycha
Adam12 18.09.2011 15:22
smaczne
Beatris 04.07.2011 10:23
Smakowicie wygląda to ciasto.
Agnieszka/picola 22.06.2011 22:25
pyszne
banditka 15.06.2011 13:50
mniam ;)
Moni 27.03.2011 09:23
pyszne jest te ciasto
katarzyna124 01.03.2011 15:43
Ciasto naprawdę pycha:)
MAŁGORZATA108 26.02.2011 16:58
Żegnaj dieto!
patusia 26.02.2011 16:18
mhmmmm, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak