Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 20 dag
cukier puder pół szklanki
żółtko jajek 1
budyń malinowy
mleko 2 szklanki
masło 10 dag
kasza manna
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki

Masło przed wyrabianiem ciasta musi być ciepłe. Do mąki dodać masło i żółtko, i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
Ugotować budyń jak na opakowaniu-odstawić do wystudzenia.
Kawałek waty namoczyć w oleju o smarować foremki, po czym posypać je kaszą manną.
Ukroić kawałek ciasta-resztę z powrotem schować do zamrażalnika- i rozwałkować je-gdzieś 8-10 mm. Jeśli się będzie kleiło posypać mąką. Rozwałkowane ciasto wykładać do foremek. Piec w 200 stopniach gdzieś ok 12 minut-patrzyć żeby się za bardzo nie zrumieniły. Po wyjęciu z piekarnika i przed wyjęciem z foremek muszą wystygnąć!
Do budyniu dodać ciepłe masło i zmiksować. Wiśnie wyjąć z soku. Na ostudzone babeczki nakładać budyń, a potem gdy ten trochę zgęstnieje kłaść po jednej wiśni. Trzymać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 12.07.2011 20:24
wyglądają smacznie
FAFIK 18.05.2011 22:15
Pychota!
daria899 09.05.2011 12:25
smakowite
Kate131 27.03.2011 08:53
śliczne
Mati13 28.02.2011 19:35
pyszne:)
Mysiunia 28.02.2011 19:32
wspaniale! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak