Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 500 g
ryż 2 szklanki
por 1 sztuka
suszone pomidory 6 sztuk
seler naciowy 4 gałązki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ryżem

Kurczaka najlepiej użyć pieczonego- jak został nam z poprzedniego obiadu. Jak nie mamy, to może być pierś z kurczaka, gotujemy ją w osolonej wodzie.
Mięso z kurczaka pieczonego lub ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę.
Ryż wsypujemy na patelnię z odrobiną oliwy (można użyć tej z zalewy do pomidorow suszonych), dodajemy pora dromno pokrojonego i smażymy przez parę minut, następnie soli my do smaku i dolewamy pół szklanki wody, jak woda odparuje, dolewamy znowu pół szklanki wody i tak postepujemy aż ryż będzie już dość miękki. Powinniśmy wlać ok 2 szklanek wody.
Wtedy dodajemy pokrojone mięso, pomidory pokrojone w kostkę i selra naciowego pokrojonego.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak