Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja \"chińszczyzna\" 2

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z udźca kurczaka 3-4 sztuki
miesznka chińska mrożona 1/2 paczki
fasolka szparagowa (mrożona) 1/2 paczki
groszek mrożony 1/3 paczki
sos sojowy jasny 6 łyżek
sos sojowo grzybowy 1 łyżka
sos chili 3 łyżki
olej słonecznikowy 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1/2 op.
włoszczyzna mrożona 1/2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja \"chińszczyzna\" 2

Filety opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w cienkie paski. Przełożyłam do miski i kolejno wlałam do nich wszystkie sosy, z czego sosu jasnego na razie połowę. Dodałam także olej i mąkę, wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 min.. Rozgrzałam wielką, głęboką patelnię i na bardzo gorącą wrzuciłam mięso -- nie wlewałam oleju bo do marynaty troszkę go dodałam. Obsmażyłam mięso dokładnie aż się zrumieniło ze wszystkich stron. Następnie dosypałam mieszankę chińską i włoszczyznę w paskach, wlałam ok. 3/4 szkl. wody z rozmieszaną w niej przyprawą do dań kuchni chińskiej i poddusiłam przez kilka minut. Dodałam też fasolkę szparagową żółtą połamaną na mniejsze kawałki i groszek mrożony, znów danie przykryłam i dusiłam jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękły. Jeśli komuś byłoby za mało sosu albo za gęsto to można podlać potrawę jeszcze odrobiną wody...Na koniec doprawiłam jeszcze resztą sosu sojowego do smaku - można dosolić jeśli ktoś chce...Podałam tradycyjnie z ryżem ugotowanym na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 27.08.2011 11:00
extra
Marysia 27.08.2011 10:44
super
Karolina69 27.08.2011 10:37
fajne
eli_555 17.04.2011 22:56
pychotka
MAŁY 03.03.2011 10:25
ale piękne danie
IZABELA29 03.03.2011 09:37
smacznie
Grażyna13 02.03.2011 12:00
Pyszności :)
katarzyna124 02.03.2011 09:02
Uwielbiam takie dania:)
ada12302 01.03.2011 22:57
apetycznie wygląda
Ania60 01.03.2011 15:13
ja też lubię chińszczyznę
SmacznaPyza 28.02.2011 11:25
pewnie znawcy kuchni chińskiej by się oburzyli, że z mrożonek....ale to takie na chybcika bo zawsze mam warzywa mrożone w zamrażarce...i na prawdę pyszne było!
Agnieszka_B 27.02.2011 19:06
Uwielbiam kuchnię chińską, a Twoja wygląda znakomicie:)
Gabriela7 27.02.2011 08:44
wygląda apetycznie
iwa643 27.02.2011 08:42
spróbuję dzisiaj z tego przepisu
novita26 27.02.2011 07:07
mniam mniam
agnieszka214 26.02.2011 18:24
smaczne
Katarzyna/kate1980 26.02.2011 15:56
piękna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak