Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana Eli

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 30 dkg
ziemniaki 2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 6 ząbkóe
Majeranek suszony Prymat 1 garść
jajko 4 sztuki
sól do smaku
jelita wieprzowe solone 5 metrów
Kostki rosołowe Kucharek 2 sztuki
olej do smażenia
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana Eli

lejek z grubą końcówką
grube nici kuchenne

Sos pomidorowy

1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 słoik koncentratu pomidorowego(ja dałam Pudliszki)
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
mąka do zagęszczenia sosu
olej

Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Smacznego!

Jelita wieprzowe moczyć przez 8 godzin.Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć,aż będzie rumiany.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym.Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem,jajka,majeranek,przyprawę do ziemniaków,sól,pieprz,skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać.Jelita delikatnie odcisnąć z wody i pociąć na pół metrowe odcinki.Na lejek nałożyć jelito,przesuwając do nasady lejka.Końcówkę jelita związać nićmi i wciskać luźno farsz ziemniaczany końcówką drewnianej łyżki i zawiązać końcówkę nićmi.W dużym garnku zagotować wodę,dodać kostki bulionowe,włożyć kiszki ziemniaczane i parzyć w temp około 85 stopni (woda musi tylko lekko mrugać) przez 30 minut.Ostrożnie wyjąć kiszki na półmisek.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kiszki na rumiano.Kiszki podawać z sosem pomidorowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wioleczka83 23.10.2014 21:17
rewelacja :)
Wacław 25.08.2014 10:49
pyszne jedzonko
anna851 25.07.2014 12:59
apetycznie wyglada!
Stenka 11.05.2014 19:41
Żeby nie to czyszczenie jelit to bym zrobiła
noninka77 05.05.2014 16:49
super coś wspaniałego na grila
kuklik 04.05.2014 15:18
wspaniałe danie
gusia1000 30.04.2014 21:08
Dobre jest to.
marcia7 29.04.2014 14:08
fajne na grilla
Pani Domu 29.04.2014 09:51
smacznie przypieczona
Magdalena80 16.08.2011 22:54
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak