Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 30 dkg
ziemniaki 2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
Majeranek suszony Prymat 1 garść
jajko 4 sztuki
sól do smaku
margaryna do smarowania formy
olej do smarowania babki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana Eli

Sos pomidorowy

1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 słoik koncentratu pomidorowego(ja dałam Pudliszki)
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
mąka do zagęszczenia sosu
olej

Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć,aż będzie rumiany.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym.Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem,jajka,majeranek,przyprawę do ziemniaków,sól,pieprz,skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać.Formę do baki lub blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy i piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni C,co jakiś czas smarując powierzchnię babki olejem.Podawać babkę z sosem pomidorowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 19.01.2012 14:44
to jest super-muszę zrobić
Jaheira11 21.03.2011 23:52
fajna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak