Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe z ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 2,5 szklanki
woda gazowana 1/3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
twaróg 30 (półtłusty)
ryż ugotowany 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z ryżem

Twaróg rozcieramy w misce drewniana pałką razem z jajkami, cukrem i solą. Dodajemy ryż i stopniowo mąkę, na przemian z wodą gazowaną ( dodaje ciastu lekkości i puszystości). Ciasto powinno być tak gęste, że daje się nabierać łyżką. Do garnka z wrzącą wodą wkładamy po łyżce ciasta, maczając ją we wrzątku.
Wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową po kilku minutach od zagotowania się, przekrawamy jeden na próbę i sprawdzamy, czy dobrze ugotowany. Do ryżu pasuje cynamon, więc polewamy je stopionym masłem lub śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.11.2013 11:07
lubię takie dania
romanrafal
romanrafal 04.07.2013 09:42
takich jeszcze nie jadłem
ben-ka 26.09.2011 09:01
Dla mnie to nowość! nigdy jeszcze takich nie jadłam.
Ewa111 06.04.2011 12:43
nigdy nie robiłam z ryżem,przepis do wypróbowania ,bo czuję że to będą smaczne kluseczki
pacpaw 08.03.2011 20:42
pomysłowe
Agnieszka_B 26.02.2011 12:24
ja również takich nie robiłam, a wyglądają super!
agnieszka137 26.02.2011 12:14
super, przyznam,że z ryżem nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak