Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie wiatraczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier 5 dag
jajko 2 sztuki
masło 6 dag
śmietana 12% 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
nutella 3 łyżki
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie wiatraczki

Z podanych składników zagnieść szybko, gładkie ciasto i schłodzić około 30 min w lodówce .
Schłodzone ciasto, rozwałkować na cienki placek, pociąć na kwadraty, naciąć od rogów do środka i założyć w wiatraczki.
Wiatraczki smażyć w głębokim tłuszczu,gdy będą rumiane osączyć na papierowym ręczniku.
Zimne ciastka, posypać delikatnie cukrem pudrem i na łączeniu rogów posmarować kleksem z nutelli. Część wiatraczków nabić na patyczki do szaszłyków, resztę zostawić jak ciastka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak