Sposób przygotowania

ręczna maszynka do mielenia mięsa
grube białe bawełniane nici kuchenne

Jelita pociąć na 40-50 cm kawałki,przepłukać zimną wodą i moczyć przez 8 godzin.Boczek i słoninę zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,łyżkę soli i gotować do miękkości na małym ogniu.Bułki (najlepiej z poprzedniego dnia) pokroić w grubsze pół plastry.Miękki boczek i słoninę wyjąć z wywaru,ostudzić i zmielić w maszynce do mięlenia mięsa.Wywar przecedzić,uzupełnić wodą do 3 litrów dodać pomielony boczek ze słoniną,pieprz,mielone ziele angielskie,cynamon,sól,połączyć z pokrojonymi bułkami,dokładnie wymieszać i skosztować czy masa jest dobrze doprawiona (musi być pikantna i dosyć słona,bo podczas parzenia część soli i pieprzu przejdzie do wywaru).Przygotować 1 litr letniej wody i powoli wsypywać suszoną krew ciągle mieszając ręką,żeby nie porobiły się kluchy.Krew wlać do bułek przez gęste sitko i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez sitka i noża,tylko ze ślimakiem i lejkiem do wędlin.Na lejek nakładać kawałek jelita,zawiązać ściśle końcówkę.Do maszynki wkładać masę i kręcąc korbką nadziewać jelita,co jakiś czas przekręcać,tworząc odcinki około 18-20 centymetrów długości i związać koniec jelita.W dużym garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać żymloki i parzyć (nie gotować) około35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Żymloki ostrożnie wyjąć z wywaru,rozłożyć na stole lub blacie i wystudzić.Smacznego!

Ja część żymloków zamroziłam.Żymloki można też włożyć do słoków po dżemie (ściśle,żeby nie było pęcherzyków powietrza) i pasteryzować 35 minut.Dzień później pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Nie ma jak swojski,dobry wyrób.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam swojskie wyroby
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    dobre, bo swojskie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Najzdrowsze jedzonko!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !