Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojska wątrobianka Eli

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
wątroba wieprzowa 1/2 kg
cebula 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku
solone jelito wieprzowe 2.5 metra
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
boczek 1.5 tłusy
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Swojska wątrobianka Eli

ręczna maszynka do mielenia mięsa
grube bawełniane nici kuchenne

Jelita pociąć na kawałki około 25 cm,przepłukać zimną wodą i moczyć 8 godzin.Boczek pokroić na mniejsze kawałki,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,sól i gotować do miękkości na małym ogniu.Wątrobę umyć,oczyścić z błon i tłuszczu,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić.Do gorącego wywaru (około 1 litra) włożyć wątrobę,parzyć ją kilka minut,wyjąć i ostudzić.Cebulę zmielić w maszynce do mięsa,włożyć do gorącego wywaru po wątrobie i chwilę sparzyć.Boczek i wątróbkę zmielić w maszynce.Do boczku z wątrobą dodać cebulę,czosnek granulowany,pieprz,mielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,majeranek,sól do smaku i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez noża i sitka,zostawiając ślimak i lejek do wędlin.Na lejek nałożyć jelito i związać koniec.Do maszynki nakładać wątrobiankę,kręcąc korbką nadziewać jelito i związać drugi koniec.W garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać wątrobianki i parzyć (nie gotować) 35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Sparzone wątrobianki wyjąć z wywaru i ostudzić.Smacznego!

Wątrobiankę można też nałożyć do słoików po dżemie,pasteryzować 35 minut i schłodzić.Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

04.12.2013 15:32
Jelito to idź do sąsiada i odetni heh można zrobić w słoiku też :D
Sarenka 19.08.2013 17:48
Lubię swojską wątrobiankę :))
eli_555 05.10.2011 22:08
Ja kupiłam na ALLEGRO.
treonina 04.10.2011 23:24
ooo! pycha! muszę to zrobić! a gdzie można dostać solone jelito wieprzowe?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak