Sposób przygotowania

ręczna maszynka do mielenia mięsa
grube bawełniane nici kuchenne

Jelita pociąć na kawałki około 25 cm,przepłukać zimną wodą i moczyć 8 godzin.Boczek pokroić na mniejsze kawałki,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,sól i gotować do miękkości na małym ogniu.Wątrobę umyć,oczyścić z błon i tłuszczu,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić.Do gorącego wywaru (około 1 litra) włożyć wątrobę,parzyć ją kilka minut,wyjąć i ostudzić.Cebulę zmielić w maszynce do mięsa,włożyć do gorącego wywaru po wątrobie i chwilę sparzyć.Boczek i wątróbkę zmielić w maszynce.Do boczku z wątrobą dodać cebulę,czosnek granulowany,pieprz,mielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,majeranek,sól do smaku i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez noża i sitka,zostawiając ślimak i lejek do wędlin.Na lejek nałożyć jelito i związać koniec.Do maszynki nakładać wątrobiankę,kręcąc korbką nadziewać jelito i związać drugi koniec.W garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać wątrobianki i parzyć (nie gotować) 35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Sparzone wątrobianki wyjąć z wywaru i ostudzić.Smacznego!

Wątrobiankę można też nałożyć do słoików po dżemie,pasteryzować 35 minut i schłodzić.Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    ooo! pycha! muszę to zrobić! a gdzie można dostać solone jelito wieprzowe?
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Ja kupiłam na ALLEGRO.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lubię swojską wątrobiankę :))
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jelito to idź do sąsiada i odetni heh można zrobić w słoiku też :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !