Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie krupnioki Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3 sztuki
słonina 1.5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie mielone Prymat 10 ziarenek
sól 4-5 łyżek
suszona krew 15 dkg
solone jelito wieprzowe 25 metrów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3-4 łyżki
boczek 2 kg
Ziele angielskie mielone Prymat 2-3 łyżki
kasza jęczmienna 1.5 litra
kasza gryczana 3.5 (niepalona)

Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie krupnioki Eli

ręczna maszynka do mięsa z lejkiem do wędlin
białe grube bawełniane nici kuchenne

Jelita pociąć na 40-50 cm kawałki,przepłukać zimną wodą i moczyć przez 8 godzin.Boczek i słoninę zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,łyżkę soli i gotować do miękkości na małym ogniu.Miękki boczek wyjąć z wywaru,ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.Cebule obrać,zmielić w maszynce,włożyć do rondelka i sparzyć gorącym wywarem.Resztę wywaru przecedzić,uzupełnić wodą do 10 litrów i zagotować.Do jednego garnka wlać 7 litrów wywaru,wsypać kaszę gryczaną i gotować 20 minut,co jakiś czas mieszając.Do drugiego garnka wlać pozostałe 3 litry wywaru,wsypać kaszę jęczmienną i gotować 20 minut.Kasze wsypać do bardzo dużej miski i przestudzić.Do kaszy dodać sparzoną cebulę,zmielony boczek i słoninę,cebulę,pieprz,mielone ziele angielskie,sól,dokładnie wymieszać i skosztować czy kasza jest dobrze doprawiona (musi być pikantna i dosyć słona,bo podczas parzenia część soli i pieprzu przejdzie do wywaru).Przygotować 1.5 litra letniej wody i powoli wsypywać suszoną krew ciągle mieszając ręką,żeby nie porobiły się kluchy.Krew wlać do kaszy przez gęste sitko i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez sitka i noża,tylko ze ślimakiem i lejkiem do wędlin.Na lejek nakładać kawałek jelita,zawiązać ściśle końcówkę.Do maszynki wkładać kaszę i kręcąc korbką nadziewać jelita,co jakiś czas przekręcać,tworząc odcinki około 18-20 centymetrów długości i związać koniec jelita.W dużym garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać krupnioki i parzyć (nie gotować) około35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Krupnioki ostrożnie wyjąć z wywaru,rozłożyć na stole lub blacie i wystudzić.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KrupniokiCepeliny
KrupniokiCepeliny 13.12.2021 10:07
Świetny przepis polecam serdecznie, najlepsze Krupnioki -krupniki eli
AgnesWU
AgnesWU 14.12.2021 22:18
balcerzak
bursztynek 05.10.2011 23:35
a skąd można wziąć suszoną krew? ja je uwielbiam... więc chętnie spróbowałabym domowych
halinka1011 26.02.2011 08:07
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak