Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z wędzonym indykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt.
woda 2 łyżki
masło 2/3 kostki
sól
por 1/2 szt.
papryka czerwona 1/2 szt.
papryka żółta 1/2 szt.
natka pietruszki 1/3 pęczka
oliwa 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sezam
filet z indyka 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z wędzonym indykiem

Zrób farsz: Warzywa obierz, opłucz i razem z indykiem pokrój w kosteczkę. Składniki podsmaż na oliwie. Przestudź. Dodaj żółtko oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj. Farsz przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zrób ciasto: Z mąki, jajka, wody, masła, szczypty soli zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Schładzaj 30 minut. Ciasto cienko rozwałkuj. Z placka szklanką powycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, złóż na pół, zlep brzegi, formując fantazyjny wzorek.
Gotowe pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy pierożków posmaruj roztrzepanym jakiem. Posyp sezamem. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 15.02.2012 12:48
takich nie jadlam
motomaniak 30.06.2011 13:19
cos niespotykanego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak