Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,5 szkl
mąka 2 szkl
jajko 2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, posolić. Wyrobić łyżką, dodając stopniowo0, 5 szkl mleka, ciasto ma mieć niezbyt gęstą konsystencję. W szerokim rondlu zagotować wodę z solą. Metalową łyżką, maczaną w gorącej wodzie, kłaść na wrzątek kluski. Zamieszać gotować pod przykryciem na niedużym ogniu ok. 5-8 minut. Ugotowane kluski odcedzić na sicie, szybko przelać zimna wodą. Podawać jako dodatek do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 14.12.2011 09:37
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak