Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka herbaciana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier 10 dag
margaryna 8 dag
rodzynki 8 dag
żółtko jajek 2
herbata 1
Soda oczyszczona Prymat 1
proszek do pieczenia 1
cukier puder 15 dag
skórka z cytryny 1
sól
sok z cytryny 1
woda 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Babka herbaciana

rodzynki dokładnie umyć, następnie wrzucić co garnuszka z herbatą, i gotować ok 5 min.
margaryne utrzeć z cukremdodać żółtka, sól, otartą skórke z cytryny, mąkęwymieszaną z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia
do powstałego ciasta stopniowo dolewać wcześniej ostudzoną herbatę (może być owocowa)nadal wyrabiając ciasto, następnie dodać rodzynki i wymieszać
powstałe ciasto przełożyć do babkowej foremki, wysmarowanej margaryną, lub oliwą, formę posypać bułką tartą.
piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min, po upieczeniu polać lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kiziolek201 14.03.2011 17:31
Super
Krystyna32 12.03.2011 06:57
pycha
maciek7 03.03.2011 20:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak