Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 4 żółtka, masło i ucierać na puszystą masę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Cebulę posiekać, podsmażyć na smalcu. Mięso zemleć w maszynce, dodać cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Foremkę do bab posmarować tłuszczem, wyłożyć 1/3 ciasta ziemniaczanego, połowę farszu, następną porcję ciasta, pozostały farsz i resztę ciasta. Babkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczna
  • 2
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    świetny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !