Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chocolate fondants- babeczki czekoladowe rozpływające się w ustach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 125 g
masło 125 g
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 60 g
mąka pszenna 36 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chocolate fondants- babeczki czekoladowe rozpływające się w ustach

Jajka wyjmujemy z lodówki. Chodzi o to, żeby miały temperaturę pokojową.
Foremki bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nadmiar wysypujemy. Foremki wkładamy do lodówki.
Do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy połamaną czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz wódkę. Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (tzw. bain-marie, czyli kąpiel wodna). Dno miski nie może dotykać wody. Chodzi o to, żeby czekolada nie osiągnęła podczas topienia zbyt wysokiej temperatury. Dzięki temu zachowa jedwabistą konsystencję.

Podczas kąpieli wodnej cały czas mieszamy masło i czekoladę do momentu aż się rozpuszczą i bardzo dokładnie połączą. Zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy. Czekolada powinna całkowicie ostygnąćJajka, żółtka i cukier wkładamy do miski i ubijamy dokładnie za pomocą miskera. Następnie łączymy je z masą czekoladową. Jajka i czekolada powinny mieć tą samą, pokojową temperaturę. To kolejny warunek zachowania jedwabistej konsystencji całej masy.
Następnie do całości powoli dodajemy mąkę i wszystko bardzo dokładnie ze sobą łączymy. Przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Babeczki pieczemy 10-12 min. Następnie bardzo delikatnie za pomocą czubka nożna okrawamy babeczkę dookoła brzegów foremki i do góry dnem, delikatnie, przekładamy na talerzyk. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Wszystko robimy przez rękawice kuchenne- foremki są bardzo gorące.
Podajemy z kulką lodów waniliowych i polewą czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 30.10.2011 23:46
super
zbysio 30.10.2011 23:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak