Sposób przygotowania

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać po jednym jajku (kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować przez chwilę, dodać skórkę startą z dwóch pomarańczy, sok oraz mak, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełozyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 50 minut ( moje ciasto piekło się 1 godz. 10 minut ).

Podczas pieczenia ciasta przygotować kandyzowane skórki pomarańczowe : do małego rondelka wlać 100 ml wody, dodać 25 g cukru pudru i pozostałe skórki z 2 pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie wyjąć obgotowane skórki łyżką cedzakową, odsączyć i wyłożyć je na arkusz papieru do pieczenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ją z 1 łyżeczką masła. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać przygotowaną kandyzowaną skórką pomarańczową*




* tak przygotowana skórka pomarańczowa jest smaczna tylko pierwszego dnia- na drugi dzień wysycha i robi się twarda - spokojnie można ją zastąpić tradycyjną kandyzowaną skórką pomarańczową

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Super ciacho :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Super ciacho :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !