Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwna zupa z Dortmundu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 6-8 kostek
cytryna 1 szt
piwo lager 1 l
cynamon 1 laska
Goździki całe Prymat 4 szt
szczypta soli
mąka kukurydziana 4 łyżeczki
woda 1/4 szkl
jajko 4 szt
cukier puder 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Piwna zupa z Dortmundu

Pokrojoną na ćwiartki cytrynę natrzeć cukrem. Piwo zagotować a garnku, razem z laską cynamonu , goździkami i cukrem, dodać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z woda i dodać do piwa, aby całość zagęścić, gdy zupa zgęstnieje zmniejszyć ogień, chwilkę poczekać i wbić 4 żółtka. garnek zostawić na malutkim ogniu, ale nie doprowadzić do wrzenia, bo jajka sie zetną. Białka roztrzepać z łyżką cukru pudru, białko powinno być sztywne, ale nie suche. Do garnka z gotującą się wodą, wkładać po łyżce białka i czekać aż się zetnie. Gdy kluski białkowe będą gotowe, odcedzić. Z zupy piwnej wyjąć goździki i laskę wanilii. Zupę nalać na talerze, na wierzch włożyć po kilka kluseczek białkowych i posypać cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak