Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę.Ugniatamy w misce i rowno rozkładamy,dzielimy na cztery częsci,jedną wyjnujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczana.Dodajemy pozostałe ziemniaki i jajko,sól.Łączymy i formujemy kulę.Mięso,które zostało zmielone wraz z surowa cebulką doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odrywamy kawałki ciasta i lekko rozpłaszczamy w kazdeym robimy małe głębienie i nakładamy po porcji farszu.Zlepiamy brzegi i formujemy pyzy.

Wkładamy kolejno do gotujacej się wody,zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia pyzy na wierzch.Podajemy na gorąco polałam podsmażona cebulką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !