Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe pączuszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 szkl.
woda 1/2 szkl.
olej 5 łyżek
Starta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
szczypta soli
mąka 1 szkl.
olej do smażenia
cukier puder
jajko 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe pączuszki

Mleko,wodę,olej,olej,skórkę cytrynową i sól zagotować w garnku.Wsypać mąkę i energicznie mieszać,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i utworzy kulę.Zmniejszyć ogień i podgrzewać obracając ciasto ok.3 minut.Zdjąć z ognia,lekko ostudzić.Ciasto przełożyć do miski i przez chwilę wyrabiać mikserem,wbijać kolejno jajka i miksować na jednolitą masę.Gdyby pojawiły się grudki,przetrzeć przez sito.W garnku rozgrzać olej (powinien być mocno gorący),wkładać po małej łyżce ciasta,smażyć na złoty kolor.Pączuszki wyjąć na papierowy ręcznik by wchłonął olej.Przełożyć na talerz,posypać cukrem pudrem.Pączuszki powinny urosnąć i być puste w środku (przypominają pączki wiedeńskie).Dodatkowo podałam do nich lemon curd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 22.09.2011 16:10
pyszności
Małgorzata77 22.07.2011 08:22
cytrynowe małe co nieco super tylko trochę kaloryczne
Elżbieta17 29.03.2011 08:18
Ładnie wyglądają:)
eduszo
eduszo 14.03.2011 15:00
Fajne,fajne lubie takie.
novita23 28.02.2011 13:29
mniaaammmmmmm
MAŁGORZATA108 25.02.2011 11:31
Bardzo fajne.
Gosia40 25.02.2011 10:47
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak