Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana pizza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 4 szt
mąka 2 łyzki
śmietana 1 łyżka
boszek wędzony 10 dag
kiełbasa 30 dag
cebula 2 szt
pomidory 1/2 kg
smalec 1 łyżka
bazylia 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
ketchup do smaku
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana pizza

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojony w kostkę boczek, zrumienić. Włożyć posiekaną cebulę i pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osączyć na sitku, włożyć do miski, dodać mąkę, 1 jajko, śmietanę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do przygotowanej formy, na całą powierzchnię wyłożyć farsz, posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami i bazylią, oprószyć pieprzem i posypać połową tartego sera. Włożyć do piekarnika na 15 minut, nagrzanego do 220 stopni. Pozostałe jajka roztrzepać, dodać soli i pieprzu, wylać na zapieczoną pizzę, posypać pozostałym serem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Podawać z ketchupem i surówką. .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.01.2013 14:18
Ziemniaczanej pizzy chyba jeszcze nie jadłam, czas więc wypróbować przepis.
m1monika 30.07.2011 11:41
pyszności
MAR3STA 26.02.2011 18:16
super przepis, zrobię taką pizze;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak