Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowany boczek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z łopatki 30 dag
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
majeranek 4 łyżeczki
przyprawa do potraw 4 łyżeczki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 5 ziarenek
boczek 1.5 surowy bez kości
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowany boczek

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą do mięsa, pieprzem zielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną cebulą, dokładnie wymieszać.
Boczek (bez skóry i musi być gruby)rozciąć przez środek, ale nie docinając do końca, rozłożyć na płasko i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć połową majeranku, jarzynki i pieprzu. Na środku rozłożyć masę z mięsa i ściśle zwinąć w roladę (ja dodatkowo obwiązuję nicią) natrzeć resztą przypraw i tak przygotowane mięso zostawić na kilka godzin.
Pieczemy około 60 min w temp 200st
Jak mięso całkiem wystygnie, zdjąć nić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 25.02.2011 07:58
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak