Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto herbaciane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
masło 10 dag
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
herbata 1 szkl
rodzynki 5 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dag
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto herbaciane

Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec wlać mocny napar z herbaty, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej wąskiej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temp 180 stopni. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 09.01.2014 15:33
Uwielbiam takie ciasta.
Katarzyna59 22.08.2013 21:15
wspaniałe,
przejs 04.10.2011 11:07
ooo takie na jesienne ciemne popołudnia...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak