Sposób przygotowania

Szafran moczymy z łyżce gorącej wody .Udka z kurczaka dzielimy na pół w miejscu gdzie znajduje się kostka. Smażymy na dużej patelni aż nabiorą złotego koloru .Przekładamy je na talerz i przykrywamy drugim .Na oliwie z jego smażenia wrzucamy pokrojoną w paski szynkę lub inną dowolna kiełbasę. Następnie dodajemy cebule pokrojona w kostkę .Smażymy chwilę .Dodajemy opłukany ryż .Następnie wlewamy bulion ,szafran i zmiksowane pomidory z puszki .Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwile .
Na ryżu układamy kawałki udek i pokrojoną w paski paprykę .Ogrzewamy na patelni na średnim ogniu około 20 minut tak by potrawa nie wrzała . Na koniec dosypujemy mrożony groszek i rozkładamy krewetki i mule . Jesli cały płyn z bulionu się wchłoną w potrawę dolewamy trochę gorącej wody ,przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika .Po 5 minutach wyłączyć piekarnik i zostawiamy danie na 10 minut ,żeby doszła . Danie podajemy w naczyniu ,w którym je przygotowywaliśmy i na koniec posypujemy posiekana natka pietruszki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina45

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    szkoda, ze bez zdjęcia

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !