Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pomarańczowy z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 1,5 szkl
jaja 2 szt
mleko 2 szkl
masło 15 dag
spirytus 2 łyżki
aromat pomarańczowy 1/2 łyżeczki
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowy z kremem

2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. 10 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru i 2 jajkami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać 200 ml mleka, na przemian z mąką, pod koniec dodać aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temp 190 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Żółtka z pozostałym cukrem pudrem ubić wlewając gorące mleko, następie ciągle ubijając dodać mąkę. Naczynie z kremem położyć nad garnkiem z gotującą się wodą, ucierać aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z garnka, dodać mało, spirytus, wymieszać. Upieczone krążki ciasta przełożyć kremem. Oblać polewą czekoladową, wyziębić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 28.11.2013 21:13
Zapowiada się fajnie.
olkaaa 13.03.2013 07:27
rewelacyjny przepis
Iwona51
Iwona51 07.02.2012 13:21
super
jeta72 09.09.2011 14:52
fajne;)
jeta72 09.09.2011 14:52
fajne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak