Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z dżemem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 300 ml
drożdże 4 dag
masło 7 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
dżem 1/2 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z dżemem

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier, szczyptę soli, 1 szkl mąki i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałą mąkę, cukier waniliowy i żółtka. Ciasto dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać roztopione, ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklaneczką krążki, na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu, przykryć drugim krążkiem i zlepiać. Pozostawić aby podrosły. W rondlu zagotować wodę, położyć perforowaną wkładkę, układać po kilka wyrośniętych krążków i gotować pod przykryciem kilka minut. Podawać gorące polane sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 18.11.2013 10:51
wyglądają apetycznie
Seba 24.01.2012 13:07
smaczne
Monika193
Monika193 29.06.2011 13:14
super te kluseczki
Dorota76 24.02.2011 17:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak