Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe -przepis uniwersalny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 4 szt
mleko 1 szkl
sól 1/2 łyżeczki
masło 10 dag
drożdże 5 dag
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe -przepis uniwersalny

Do miski włożyć drożdże, wsypać cukier i rozetrzeć. Następnie wlać podgrzane mleko, dodać kilka łyżek mąki zamieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem waniliowym, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie się przyklejać do ręki. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie lśniące. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta tego można wypiekać strucle, baby oraz pączki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 16.04.2013 21:01
Do tego jakaś masa makowa i mamy pyszne ciacho.
romanrafal
romanrafal 20.01.2013 09:55
przydatny przepis
Motorek 18.06.2012 09:12
Robię podobnie i zawsze wychodzi super.
Iwusia 20.04.2012 21:53
podobnie robię i zawsze ładnie wyrasta ciasto
IZABELA29 05.02.2012 09:56
dobry
Monika193
Monika193 15.10.2011 23:04
bardzo przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak