Sposób przygotowania

Do miski włożyć drożdże, wsypać cukier i rozetrzeć. Następnie wlać podgrzane mleko, dodać kilka łyżek mąki zamieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem waniliowym, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie się przyklejać do ręki. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie lśniące. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta tego można wypiekać strucle, baby oraz pączki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo przydatny przepis
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    dobry
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    podobnie robię i zawsze ładnie wyrasta ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    Robię podobnie i zawsze wychodzi super.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przydatny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Do tego jakaś masa makowa i mamy pyszne ciacho.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !