Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki kasztanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
mleko 1 szkl
cukier 2-3 łyżki
olej do smażenia
zapach migdałowy do smaku
żółtko jajek 3 szt
stopione masło 1/3 kostki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki kasztanki

Drożdże rozetrzyj w miseczce razem z cukrem, 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Przykryj rozczyn i odstaw, aż podwoi swoją objętość.Mąkę przesiej do większego naczynia, dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko i żółtka. Wyrób gładkie ciasto, wlej stopione masło i ewentualnie łyżkę spirytusu,aby pączki nie pochłaniały oleju, jeszcze raz dobrze wyrób ciasto, jeśli jest za rzadkie dosyp mąki.Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia, w tym czasie przerabiaj ze dwa razy ciasto.gdy podwoi swą objętość, odrywaj kawałki, formuj wałki i krój jak kopytka, albo wycinaj małym kieliszkiem kółka, poczekaj, aż trochę podrosną i smaż je w gorącym oleju , po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.02.2011 20:42
karnawału czas;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak