Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka marynowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 2 kg
Gorczyca biała cała Prymat 40 g
ziele angielskie 100 g
saletra 70 g
Liść laurowy suszony Prymat 10-12 szt
sól 200 g
jałowiec 400 g
wióry sosnowe 300 g
wióry wiśniowe 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: szynka marynowana

z gorczycy, ziela angielskiego, saletry, liści laurowego oraz jałowca zrobić zalewę. Składniki gotować w 5 litrach wody. Odstawić do wystygnięcia.
Mięso zasypać solą z każdej strony, zostawić do 1 dzień w chłodnym miejscu, na następny dzień zalać zalewą szynkę , można ją po nakłuwać trzymać w zalewie 2 tygodnie, następnie szynkę powiązać, i wędzić w wiórkach sosnowych oraz wiśniowych i jałowcu. Około 2 - 3 godzin. Szynkę następnie zagotować w wodzie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak