Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka fasolowa z boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 25 dag
boczek wędzony 20 dag
kiebbaska jakaś wędzona 4 szt
por 1/2 białej części
czosnek 4 ząbki
przyprawa kucharek do smaku
ziele angielskie 3 ziarenka
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
kostka rosołowa 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka fasolowa z boczkiem

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc. Gdy zabieramy się już do przygotowywania potrawy odcedzamy fasolę i zalewamy świeżą zimną wodą. Gotujemy fasolę około 1,5 godziny dodajęc do wody liść laurowy i ziele angielskie. Boczek kroimy w paski a kiełbaskę w kostkę podsmażamy posypując papryką i przyprawą do mięsa. Cebulę, czosnek i por siekamy i dodajemy gdy już mięso się zrumieni i jeszcze chwilkę razem podsmażamy przyprawiając Kucharkiem. Fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy nim fasolę. Do garnka wrzucamy zawartość patelni przyprawiamy solą pieprzem majerankiem, dodajemy koncentrat i mieszamy trzymamy około 5 minut na małym ogniu co chwilkę mieszając. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 30.09.2011 00:07
uwielbiam takie smaki!!
Ania67 10.03.2011 12:40
Smakowicie wygląda
Krystyna32 25.02.2011 00:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak