Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 2 kostki
drożdże 10 dag
śmietana 1 kwaterka
proszek do pieczenia 1 sztuka
żółtko jajek 5 sztuk
cukier wanilio 1 sztuka
cukier 2 łyżki
powidła 2 słoiczki
mleko 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Posiekać masło z mąką, dodać żółtka, droższę rozpuszczone w 1/4 szklance letniego mleka, śmietanę ( kwaterka = 1-1,5 szklanki ). Ciasto dokładnie dokładnie zamieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godziny. Następne ciasto podzielić na kilka kawałków, rozwałkować na kształt koła i wycinać trójkąciki. Na trójkąciki nakładamy ok. 1 łyżka powidła ( twardego) i starannie zawijamy ciasto od szerszej do węższej strony. Można powycinać nożem otwory. Piec w 180 stopniach około 25-30 min na rumiany kolor. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 18.08.2011 10:36
super
Kate131 27.04.2011 09:17
pyszne
Kate131 11.03.2011 08:35
ale ładne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak