Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z polewą wiśniową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 5 szt
mąka 2 łyżki
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Polewa:
kompot wiśniowy 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiśnie 1 szklanka
herbatniki 1/2 szklanki
serek homogenizowany 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z polewą wiśniową

Zaczynamy od serków,odcedzamy je kładząc na cedzaku wyłożonym gazą przez ok godzinę.Herbatniki mieszamy z cukrem i cynamonem posypujemy nimi dno i boki tortownicy.Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel,dodajemy serki,mąkę i sól,wlewamy aromat i mieszamy.Białka z cukrem ubijamy na pianę wlewamy do masy i lekko mieszamy.Wlewamy do tortownicy i pieczemy 70 min.Gdy się upiecze zostawiamy jeszcze w piekarniku i nie otwieramy go przez godzinę.POLEWA.3/4 szklanki kompotu gotujemy z cukrem do tego wlewamy pozostały kompot wymieszany z mąką ziemniaczaną.Gotujemy po zagotowaniu troszeczkę przestudzić i ciepłą polewą polać ciepły sernik i dekorujemy wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 17.06.2012 21:23
polewa wiśniowa coś pysznego
m1monika 25.10.2011 00:38
pyszny
marta1371 02.05.2011 18:45
smaczny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak