Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 100 g
żółtko jajek 6 szt
drożdże świeże 40 g
sól
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać letnim mlekiem. Dodać 4 łyżki mąki, wymieszać odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu z mąką, solą i cukrem waniliowym. Roztopić masło i wlać do ciasta, wyrobić. Formę wysmarować, napełnić ciastem do 1/2 wysokości. Piec 15 minut w 200 stop. Zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec 40 minut. Gotowe ciasto oblać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 29.06.2011 08:51
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak