Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 15 dkg
masło 15 dkg
smalec 1 łyżka
olej 2 łyżki
żółtko jajek 5 szt
cukier 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
MASAMAKOWA
mak 75 dag
masło 10 dag
miód 2 łyżki
białko 3 szt
cukier 1 szklanka
bakalie
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

CIASTO.Drożdże mieszamy z mlekiem,wlewamy do miski z mąką robimy zaczyn,gdy drożdże wyrosną dodajemy roztarte z cukrem żółtka oraz ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.Po wyrobieniu dodajemy wcześniej roztopiony tłuszcz i jeszcze troszkę wyrabiamy.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.MASA.Mak musi być wcześniej zamoczony ok 24 godz,pózniej należy go odcedzić i przemielić w maszynce ze 2 razy ,następnie dodajemy pozostałe składniki ucieramy i podgrzewamy,białka ubijamy i dodajemy do masy,i lekko mieszamy.Ciepłą masę kładziemy na rozwałkowane i posmarowane białkiem ciasto.Zawijamy w pergamin,pieczemy ok 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 11.09.2012 21:40
super
TEtalicha 11.09.2012 21:39
super
Krystyna32 26.12.2011 10:20
super
iza15 18.12.2011 20:39
pyszne
Marta98 16.03.2011 20:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak