Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z szynką i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 0,5 kostki
żółtko jajek 1 szt
śmietana 2 łyżki
papryka czerwona 1/4 szt
kukurydza 5 dkg
szynka 5 plastrów
pomidory krojone z czosnkiem 0,5 kartonika
Czosnek suszony Prymat
bazylia
oregano
sól
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z szynką i papryką

przygotowujemy ciasto: mąka, masło, sól, żółtko i śmietana. Zagniatamy i formułujemy kulę, pakujemy w folię i na 20 minut wkładamy do zamrażalnika. Formę do tarty smarujemy masłem, odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim foremkę, dobrze dociskając boki. Nakłuwamy bardzo gęsto widelcem i wkładamy do 185 stopni na 20 minut (najlepiej ustawić pieczenie z dołu i góry bez termoobiegu). Warzywa kroimy, szynkę przekrawamy na pół plastry. Wyciągamy tartę, smarujemy pomidorami lub innym sosem nakładamy większość ser, szynkę, paprykę, kukurydzę, [posypujemy przyprawami i resztą sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż brzegi się przyrumienią. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 17.10.2011 09:43
smaczna
bami 14.04.2011 20:33
Wygląda genialnie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak