Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka tortowa 35 dkg
twaróg 45 dkg
jaja 2 szt
śliwki węgierki 55 dkg
masło 15 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.8 dkg
cukier wanilinowy do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki obrać i opłukać. Ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostygnięcia. Zmielony ser zmielić po czym dodać do ziemniaków razem z mąką, jajami i szczyptą soli. Z reszty składników zagnieść ciasto. Umyte śliwki wypestkować i włożyć na chwilę do wrzątku i odsączyć. Z przygotowanego ciasta na knedle uformować małe porcje i na środku każdej z nich ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić. Kluski panierować w mące i gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzone przelać zimną wodą. Masło stopić i zrumienić w nim bułkę tartą, po czym polać nią knedle i posypać cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.01.2014 10:17
przepadam za knedlami
Angelika6 22.06.2012 09:37
uwielbiam takie knedle :)
malaczarna23 10.10.2011 10:04
pyszne polecam
KasiaK90 02.03.2011 01:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak