Sposób przygotowania

Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Wlać ciepłe mleko, wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, dodać żółtka i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 5 minut. Następnie rozwałkować na gr 1 cm, wykrawać szklanką krążki, nakładać marmoladę, przykrywać drugim krążkiem i zlepiać bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosły. Gdy wyrosną, posmarować białkiem, posypać makiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    przejs

    smakowite bułeczki..uwielbiam drożdżówki z marmoladą, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    przejs

    smakowite bułeczki..uwielbiam drożdżówki z marmoladą, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Pyszne bułeczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna152

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    muszę zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wyglądają apetycznie.
  • 2
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    wyśmienite bułeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !