Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Souffle

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
sól do smaku
masło 50 gr
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 1 szklanka
pomidor 3 szt
ząbek czosnku 2 szt
kolendra Prymat do smaku 1 lyzeczka
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
ricotta 200 gr
ser żólty tarty 100 gr
oliwa 4 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Souffle

Make wymieszac z drozdzami i sola.
Rozpuscic maslo.
Jajo i zoltko wymieszac z letnim mlekiem.Wszystko razem wymieszac z maka.Dodawac make wg potrzeby.
Zostawic ciasto do wyrosniecia.
W tym czasie przygotowac sos--wrzucic pokrojone pomidory n a olej, dodac zmiazdzony czosnek, sol i mielona kolendre do smaku.Dusic, nie dlugo, az utworzy sie gesty sosik.
Ciasto uroslo, nalezy je rozwalkowac i wycinac talerzykiem kola, ktore nalezy posmarowac sosem, na polowie rozlozyc odsaczone kawalki tunczyka (mozna dac resztki kurczaka)na to kawale ricotty i na wierzch zolty tarty ser.
Zlozyc jak duzy pierog.Zakleic,posmarowac rozmaconym zoltkiem.Upiec w temp.180
jest to odmiana pizzy.Nadaje sie np, na wyprawe piknikowa, mozna je odgrzac na grilu.
Moze tez byc wersja na slodko---to samo ciasto, tylko wlozyc jako farsz kawalek jabluszka z ugotowanym budyniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 25.09.2011 15:57
bardzo fajne
Tomek13 02.04.2011 19:09
dobre
Tomek13 02.04.2011 19:09
dobre
Barbara40 23.02.2011 20:41
No, tak nie pomyslalam, zeby przekroic i dopiero wtedy zrobic zdjecie.
Magdalena/26Mooi 23.02.2011 17:13
ciekawie jak to wygląda w środku;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak