Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki Ireny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 2 szt
sól i cukier do smaku
tłuszcz do smażenia 25 dag
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
kefir 2 kubki

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki Ireny

Z podanych składników zagnieść luźne ciasto /tzn. miękkie , ale nie klejące się do rąk/. Wałkować podsypując lekko mąką na grubość 0,5 cm. Kroić prostokąty, smażyć na patelni , na rozgrzanym tłuszczu. Odkladać na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu.Smakuje na cieplo lub zimno, smarowane masłem lub dowolnym dżemem , konfiturami, miodem. Najlepsze wg mnie popijane świeżo zaparzoną kawą zbożową z mlekiem /\"Anatol\"/.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.09.2010 19:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak