Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z zająca

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgardle 50 dag
wieprzowina 50 dag
wątróbka wieprzowa 25 dag
cebula 2 sztuki
seler ½ główki
pieprz 5 ziaren
ziele angielskie 5 ziaren
jałowiec 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
jajko 4 sztuki
gałka muszkatołowa
majeranek
jałowiec
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z zająca

Mięso starannie umyć, włożyć [oprócz wątroby] do dużego rondla, dodać suszone grzyby, cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz obrany seler. Zalać wrzątkiem tak, by mięso było tylko lekko przykryte, posolić, dodać przyprawy w ziarnach oraz listki laurowe i na bardzo słabym ogniu gotować pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Dodać wątróbki umyte i obrane z żyłek i dusić jeszcze 15 minut. Odstawić z ognia, odcedzić przez sito wywar do miski i pozostawić do ostygnięcia. Mięso obrane z kości razem z grzybami, warzywami i cebulą zemleć dwukrotnie przez maszynkę z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodać tłuszcz, który zakrzepł na wywarze, jajka i sproszkowane przyprawy. Dobrze wyrobić ręką, dodając tyle wywaru, by masa nie była sucha, tylko pulchna i łatwa do smarowania. Pasztet piec w blaszkach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką, w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez czas jednej godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 07.05.2012 07:41
mmm
BozenA 07.05.2012 07:41
mmm
accee 05.03.2011 23:10
Wyśmienity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak